top of page

İş Hayatında Öz Güven

Yazarın fotoğrafı: Beste YalgınBeste Yalgın

Öz güven, kişinin kendi değerine ilişkin öznel düşünceleri ve davranış biçimleri hakkında farkındalık kazanma sürecidir. Kendini tanıma ve sevme üzerine kurulu olan öz güven kavramı koşullara, konuma ya da karaktere göre yön değiştirmektedir. Öz güvenli kişiler kendileriyle barışıktır, yaptıkları işle ilgili farkındalıkları yüksektir. İşe yönelik eylemlerini ve eylemlerinin sonucunda elde edecekleri kazancın bilincindedir.


Yetenekleri Geliştirme

İş hayatında öz güvenli olmanın ön koşullarından biri, kişinin kendini tanımasıdır. Tutkular, yetenekler ve meraklar keşfedilerek bunların üzerine yoğunlaşılmalıdır. Kişinin merakını besleyen ve karakter yapısına uygun bir uzmanlık alanı, iş yaşamındaki öz güveni arttırmaktadır. Uzmanlık alanına yönelik yetenekleri geliştirmek ise önem kazanan başka bir konudur. Yetenek düzeyi yükseldikçe, kişinin kendine olan inancı ve motivasyonu çoğalmaktadır. Yeni beceriler edinmek veya uzmanlığa yönelik eğitimleri sürdürmek, yönetici ve ekip liderleri üzerinde etkili bir imaj bırakmaktadır.


Konfor Alanının Dışına Çıkma

Başarılı bir kariyer çizgisi oluşturmak için, konfor alanının dışına çıkmak gerekir. Yenilikler karşısında endişe ve kaygı gibi duygulara kapılmak, kişinin öz güven gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Günlük iş rutinini değiştirmek, risk almak ya da topluluk önünde yapılacak etkin bir konuşma ile varlığını kanıtlamak, öz güvenli görünmek için uygun adımlardan biridir.


Temas Kurma ve Hitabet Sanatı

Kendine güvenen ve iş hayatında varlığını kanıtlamış kişilerle irtibat halinde olmak, atılması gereken adımları gözlemlemek için iyi bir fırsattır. Öz güveni yüksek kişilerin jest, mimik ve beden dillerini taklit eden kişilerin, öz güvenli görünme ihtimalleri yükselmektedir. Kendinden emin bir duruş için diksiyon ve hitabet sanatında ustalaşmalı, ikna kabiliyeti geliştirilmelidir. Tüm bunlar hedef kitle üzerindeki etkiyi arttırarak, onları ürüne/hizmete yönlendirecektir. Belirtilen maddeleri uygulamanın başlıca yolu ise, kişinin öz değer ve yeteneklerinin farkında olmasıdır.


Güç Dengesi

Kişinin detaylarda boğulmadan güçlü yönlerine odaklanması, öz güven konusundaki motivasyonunu yükseltmektedir. Mükemmel görünme arzusu içindeki kişilerin, nispeten kaygı bozukluklarına yatkın olduğu bilinmektedir. Yeterliliklerinin bilincinde olan öz güvenli kişiler ise, varlıklarını karşı tarafa hissettirmektedir. Belirsiz durumlarda dahi adımlarından emindir ve çizdiği güçlü imajla karşısındakileri ikna etmektedir. Öz güven üstün performans için bir zorunluluktur, yorucu iş mücadelelerinin üstesinden gelebilmek için kişinin kendine güvenmesi ve atılgan olması gerekmektedir.


Karizmatik İmaj

Öz güveni yüksek kişiler karizmatik bir imaj sergileyerek kitleleri kolaylıkla etkisi altına almaktadır. Karizmatik bir imaj, yöneticilik ya da liderlik pozisyonu için gerekli bir donedir. Alanında uzman olduklarının bilincinde olan bu kişiler ekiplere önderlik yapma kabiliyetine sahiptir, aynı zamanda olası değişim hareketlerini başlatan kişilerdir. Liderler, kendilerine duydukları öz güven aracılığıyla kararlarını ve eylemlerini haklı çıkartmaktadır. Saygı uyandıran bir lider olmak için ise öz güven şarttır.



 
 
 

Comments


bottom of page